36 weeks

36 weeks??
Omaigad !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lagi tak sampai sebulan je.
Perasaan tu jangan katalah kan.
Memacam rasa ada.


Now baby memang dah dekat bawah.
Kekadang tu mengeras, kekadang berombak-ombak perut aku dibuatnya.
Sakit sengal-sengal bila dia gerak tu ada.
Aku pun makin tak larat dah nak ke sane sini.
Nak rehat and more kan rehat tapi memang tak dapatlah.
Nak-nak lagi si abang makin melasak.
Keje kat opis makin berlambak-lambak.
Aku uruskan semua sorang diri.
Ya sorang diri.
Penat.
Lemah.
Mengah.
Semua ada.


Aku cuma harapkan kali ni semua akan berjalan lebih lancar.
AKu mintak simpang sesangat apa yang pernah berlaku dulu tu hanyalah untuk dulu je.


Mintak doa dari kalian semua yang terbaca post aku ni untuk doakan aku.
Doakan proses kelahiran dan berpantang aku diredhai, dipermudahkan dan diberkati ALLAH SWT.
Mohon ampun maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki dari aku.
Halalkan semua dan apa yang patut dunia akhirat.

Amin......

Minggu ke 32

Assalammualaikum...

Alhamdulillah masuk minggu ke 32 kehamilan aku.
Diam tak diam lagi 10 minggu insyaa allah aku bergelar mama buat kali kedua.
Cepatnya masa berlalu sedangkan aku rasa baru je bersalinkan si Harith semalam.
Esok aku akan checkup di PPUM. Harap boleh terus checkup kat PPUM je sampai bersalin.
Klinik bukan taknak tapi paymentnye tu yang tak sanggup tapi details semua lengkap.
Takpelah sama je kan asalkan semua selamat.

Actually aku selalu pikir macam manalah agaknya bersalin untuk kali ke-2 ni.
Harap tak seperti yang 1st. 
Aku kene pikir positif dan insyaa allah yang datang pun positif.
Buat masa ni baju-baju si abang semua aku dah keluarkan dan pilih untuk dibasuh.
Ops lupe nak bagitau kali ni jantina baby still BOY lagi, so alhamdulillah masih boleh pakai baju si abangnya. Lega sikit tapi ayahnya still nak beli 2-3 baju baru untuk si adik.

Untuk pengetahuan korang pengalaman aku bersalin yang 1st memang menakutkan.
Nak dijadikan cerita 10hb March 2013 tu kitorang sekeluarga g celebrate befday akak aku + befday Incik Suami sekali kat Shah Alam. Aku makan memang banyak betul. Selera bagaikan tak makan bertahun lamanya. Keesokkannya aku ada bleeding pink-pink.
Pegi PPUM cek baru 1cm then balik rumah. Macam mana tau 1cm? Seluk la beb. Seriau.
Then keesokkannya baru aku check in PPUM sebab dah 2cm pembukaannya.
Alhamdulillah setakat tu semua okay.
Then esok pagi pukul8 doktor datang cek and seluk lagi.
Omaigad dah 5cm and secara automatik aku terus bleeding merah sepekat-pekatnya.
Terus kene masuk labour room.
Aku sempat mesej Incik Suami je cakap aku nak masuk Labour Room and mintak tolong bagitahu mak aku.
Alhamdulillah bertarung nyawa hampir 2jam lebih tepat pukul10.18pagi aku selamat melahirkan Harith.
After that pukul12lebih tengah hari baru aku kuar dari Labour Room tu lepas selesai segala-galanya.
Airmata menitis bila aku tengok mak aku, Incik Suami, adik aku yang bongsu dan mak mertua ada kat ruangan menunggu.
Nak dijadikan cerita aku tak boleh nak kencing selepas balik rumah.
Aku kencing dalam sesudu dua je.
Bayangkan selama lebih kurang seminggu jugakla aku tak boleh kencing.
Then decide terus ke PPUM balik sebab perut aku dah besar, pinggang makin sakit.
Actually bukan taknak g PPUM dari awal tapi perasaan TAKUT tu terlampau sangat ada dalam diri aku.
Akhirnya aku terpaksa mengalah sebab tengok mak aku dah menangis bagai tengok keadaan aku.
Apa lagi sampai di PPUM aku kene cucuk pakai tiub dan sakittttttttttttttttt sangat.
Hampir 3 jug weyh air kencing aku dan aku mula muntah serta pening kepala.
Terus kene tahan wad.
Dan aku berada di wad selama 8hari.
Sebelum dibenarkan keluar dari wad nurse dan doktor ajar aku macam mana anak guna tiub tu sebab aku masih lagi tak boleh kencing.
Sampaikan aku merayu kat doktor sambil menangis nak balik punya pasal + doktor pun ikut nangis sekali sebab maybe kesiankan aku.
Rindu weyh kat Harith. Bayangkanlah si Harith pulak yang datang melawat aku saban hari untuk BF.
Dan akhirnya alhamdulillah aku boleh kencing seperti biasa tapi makan masa jugakla.

Inilah pengalaman bersalin aku untuk yang pertama kali.
Memang serik dah nak pregnant lagi tapi kuasa ALLAH SWT memang takde sapa boleh lawan, DIA berikan aku peluang untuk mengandung kali kedua.
Harapan dan doa aku masih seperti biasa, mengharapkan kali ni lebih baik dari sebelum ni.
Mohon korang doakan aku agar semua dipermudahkan.
Insyaa ALLAH .... amin

Cerita Hari Raya

Assalammualaikum.
Salam 1 Malaysia.
Sedar taks edar dah masuk hari raya ke lapan.
Sekejap je kan?
Hurmmmm tahun ni raya aku rasa kurang sikit tapi cukup bersederhana.
Al-maklumlah orang pregnant.

So tahun ni giliran beraya dengan family aku.
Alhamdulillah cukup makan segalanya.
Pepagi dah beratur beli lemang.
Then makan-makan kat umah mak aku.
Puchong je pun.
After that barulah pegi beraya kat tempat lain lak.
Pagi tu si abang ni ha buat hal.
Asyik nak mengamuk je.
Maybe tak cukup tido semalamnya kot sebab bunyi mercun sejam.
Sempat pegi beraya rumah atuk Incik Suami then terus balik rumah sebab si abang dah ngamuk sakan.
Sampai rumah terus tido.
Tergendalalah projek nak beraya kitorang.
Kene tunggu dia bangun.
Dah dekat petang barulah dia nak bangun.
So sempatlah pegi beraya dalam 2buah biji rumah je.


Cerita raya kedua pulak kitorang plan balik kampung Incik Suami.
Tapi before tu balik Tanjung Malim dulu tengok opah belah arwah abah.
Dalam tengah hari baru gerak ke Sekinchan.
Tapi kan rasa tak adil tau sebab raya dengan family aku kejap sangat tapi raya dengan family Incik Suami...
Hurmmmm...
Sampai kat kampung Incik Suami dalam pukul4 ptg macam tu.
Hujan dan jem sikit je.
Si abang masih lagi dengan halnya.
Tapi bila dia tengok ramai kengkawan dia kat dalam rumah tu mulalah dia berubah.
Atuknya terus pasang pagar depan sebab tup-tup si abang dah kat jalan depan.
Ya allah melasaknya subhanaALLAH.
Penat sangat aku kat sana dok ngejar dia je.
Lastnya melepak kat kampung Incik Suami sampailah ke ari Jumaat.
Penat sangat weyh aku.
Raya yang tak macam raya.
Tak naklah citer lagi sebab TAK BEST !!!
Tahun depan aku tak tahulah gamaknya camne pulak sebab si abang dah ada geng kan.
Pengsannnnnnnnnnnn !!!


By the way,
Selamat Hari Raya Maaf zahir dan Batin dari kami sekeluarga sekiranya ada salah dan silap.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...